На 27-ми декември отдаваме почит на житието на първия християнски мъченик

...
На 27-ми декември отдаваме почит на житието на първия християнски мъченик
Коментари Харесай

Утре е Стефановден-Ето обичаите: Възрастните не се къпят, на този ден да бъдем с най-близките

На 27-ми декември отдаваме респект на житието на първия християнски страдалец Свети Стефан . Традицията повелява на този ден да бъдем с най-близките си хора около трапезата, която наложително би трябвало да е отрупана с месни ястия и емблематичната за празника баница с месо.
Поверието гласи, че на този ден „ затваряме “ цикъла на отминаващата година и оставяме всичко там, започвайки нов интервал от живота си.

Семействата се събират на обща софра с месни ястия, пеят и се веселят. В някои краища на България на  Стефановден  по-младите отиват на посетители при своите кумове, кръстници и по-възрастни родственици. Другаде стартират празниците в чест на мишките, които не престават до Кръстовден.

Строго се съблюдават възбраните за Мръсните дни  ( Мръсници, Караконджови дни, Погани дни, Пепелни дни, Некръстени дни ). Според националния празничен календар дните от Коледа до Йордановден, когато съгласно националното поверие, се явяват караконджоли и други демонични сили, които се мъчат да напакостят на хората. За предотвратяване от тях се съблюдават редица забрани. Всеобща е възбраната да не се излиза на открито нощно време (след залез слънце до първи петли), тъй като точно тогава бродят злите сили. Седенки и сватби не се вършат, не се създават мъжки облекла, с цел да не бъдат изядени мъжете от вълците.

Възрастните не се къпят, тъй като водата не е кръстена (осветена). Когато би трябвало да окъпят малко дете, дамите в 24-часов период му изтъкават, ушиват или обличат ризка, с цел да не се трансформира в караконджол. С вярата, че заченатото през тези дни дете ще стане неприятен човек, ще го залюби дракон (змеица) е обвързвана възбраната за полово другарство.

Огънят намира изключително място в обредните действия през този интервал. Вярвайки в неговата предпазваща мощ, мъжете в югоизточните региони донасят доста дърва и против Васильовден запалзват измежду селото огромен огън, който поддържат три дни и три нощи. Вярва се, че всеки би трябвало да притури дърво в огъна, а последната заран да го разрови, с цел да пусне искри, при което назовава за плодовитост на хора и добитък.

От пепелта, останала от кадените вечери в огнището и наречена поган-пепел, посипват по двора към къщата, с цел да се предпазят от злите сили и демоните. Като защитно средство се употребяват чесънът, който се носи зашит в облеклата. С прогонването на злите сили, които бродят през мръсните дни се свързват и обредните дейности, изпълнявани от новогодишните ергенски дружини в Западна България.

Инфо: За Жената

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР